top of page
Search

Stappenplan voor de selfpubber

Updated: May 17, 2021


Stappenplan voor de selfpubber Geweldig dat je een boek gaat schrijven en het lef hebt het uit te gaan geven! Fantastisch dat er zoveel mogelijkheden zijn om zelf uit te geven. Wat houd je nog tegen eindelijk te gaan schrijven? Hieronder beschrijf ik de stappen die je nog te nemen hebt. En waar ik je mee zou kunnen helpen.


Oefening baart kunst.

01 Een inkoppertje, maar desondanks onderschat door schrijvers in dop. Natuurlijk heb jij al een geweldig verhaal in je hoofd, of een super idee voor een boek. Toch is het echt heel belangrijk eerst de juiste basis vaardigheden onder de knie te hebben. Lees eerst eens een stuk of 10 boeken, uit het genre waarin jij wilt gaan schrijven. Let goed op de manier hoe er geschreven wordt, welke structuur wordt aangehouden. Bedenk waarom het verhaal jou aanspreekt, of juist niet. Ga dan eerst eens oefenen. Schrijf wat korte verhalen, een column, een stuk content voor op een website. Echt, je komt veel onverwachte uitdagingen tegen wanneer je voor het eerst schrijft. Maar wie weet heb je al veel ervaring opgedaan en ben je verslaafd aan lezen. Top, dan hoef ik je niets meer te vertellen! Bedenk ook, zonder schrijvers geen lezers. Maar andersom, zonder lezers geen schrijvers, geldt net zo goed!


02

Voorbereiden maar! Ik ga er nu vanuit dat je al weet waarover je een boek wilt maken. En dat je weet op welke manier je in jouw genre moet schrijven. Welk genre je ook kiest, zorg voor een duidelijke rode lijn in jouw boek en hou je daar aan vast. Wijk niet af van het pad dat je vooraf aanlegt, van het fundament dat je eerst bouwt. Je kunt de mooiste tuinen en kamers creëren, maar zonder stevig fundament wordt jouw hele constructie instabiel en stort het misschien zelfs in. Je kunt bijvoorbeeld vooraf een synopsis schrijven. Schrijf jouw verhaal op 1 A4-tje. Haal alle ballast eruit, zodat je alleen de hoofdlijn overhoudt. Schrijf je over onderwerpen die wetenschappelijk onderbouwd moeten worden, of weet je niet zeker of de feiten kloppen in jouw verhaal? Zoek eerst al die informatie bij elkaar. Gebruik je citaten van iemand anders? Vraag eerst toestemming. Onder het schrijven zal je regelmatig teruggrijpen naar jouw rode lijn, of nog nieuwe dingen op moeten zoeken. Maar als je dit in je basisproces hebt opgenomen, zit het al in je systeem hieraan te denken en het te doen.


03

YES! Eindelijk schrijven Laat al jouw ideeën je vingertoppen maar uitspuiten via het toetsenbord! Geniet van het schrijven. Veel schrijvers ervaren een zelfde euforie wanneer ze schrijven, die marathonlopers ook ervaren wanneer ze aan het hardlopen zijn. Je komt in een soort trance, waarin tijd, honger en andere omgevingsomstandigheden wegvallen. Het enige dat er nog is, zijn jij en jouw verhaal. Ik ervaar het ook zo en het is heerlijk. Misschien een beetje verslavend zelfs... ;-) Maar goed, na maanden schrijven, doorhalen, herschrijven, schrijversblok overwinnen, trotse momenten en wanhoopmomenten is het dan zover. Jouw manuscript is af! Gefeliciteerd, wat een prestatie! Eindelijk kun je gaan uitgeven! Toch? Sorry, nog niet. Het fijne nieuws, je bent al op de helft. Het slechte nieuws, je bent pas op de helft.

04

Herschrijven, proeflezen, herschrijven, proeflezen. Laat jouw werk eerst eens lezen door een paar kritische lezers! En ik ga er nu vanuit dat je zelf ook al minstens 1 keer jouw eigen werk hebt gelezen en herschreven. Laat je werk niet alleen door jouw beste vriendin en moeder lezen. Die zijn te bevooroordeeld. Vindt een paar mensen die jouw genre kunnen waarderen en vraag hen te lezen. Verzin daarvoor een leuke tegenprestatie. Een heerlijk lunch ofzo. Maar echt, dit is belangrijk. En dan, je gaat kritiek krijgen! Ook op die ene scene waar jij zo blij mee bent! Je hoeft niet alles aan te nemen wat je aan feedback gaat krijgen, maar durf er wel kritisch over na te denken. Voel je vooral niet ontmoedigd door de kritiek. Doe er wel iets nuttigs mee. Professionele hulp inroepen kan nu ook waardevol zijn. Je kunt jouw manuscript laten beoordelen door een redacteur. Maar, dat betekent ook een financiële investering.


05

Helemaal tevreden met jouw manuscript? Dan is het nu tijd een redacteur te vinden. Hij of zij gaat jouw werk corrigeren en redigeren. Je kunt ervoor kiezen alleen te laten corrigeren, maar het is zeer aan te raden jouw schrijfwerk ook te laten redigeren! Ik werk zelf samen met Annelieke Heppenhuis van Neverending Texts. Je kunt haar een proefstuk van 1000 woorden sturen, zodat zij kan inschatten hoeveel tijd zij aan jouw manuscript kwijt zal zijn. En zo kun jij zien of het klikt tussen jullie. Want, het is heel erg belangrijk dat je een super goede klik hebt met jouw redacteur! Jullie gaan samen jouw kunstwerk verfraaien. Dat kun je alleen doen met iemand die op dezelfde golflengte zit als jij. Het hele proces van corrigeren en redigeren is een langdurig proces, waarbij jij zelf ook nog veel werk zal moeten verzetten. Je krijgt jouw werk terug met tientallen op en aanmerkingen, suggesties en correcties die jij wel of niet zal doorvoeren in jouw manuscript. Jij blijft namelijk de schepper van jouw boek en dus hebt dus altijd het laatste woord!


06

De omslag van jouw boek Je hebt nu tegelijk tijd om na te denken over een omslagontwerp. Hoe wil je dat jouw boek er aan de buitenkant uitziet? Het gaat absoluut om de inhoud, maar je zal uit eigen ervaring kunnen beamen dat je een boek in eerste instantie op basis van de omslag beoordeelt wanneer je het in een winkel ziet liggen. Denk er dus goed over na waar jouw doelgroep door aangesproken zal zijn. En natuurlijk, het ontwerp moet passen bij de inhoud. Een bloederige triller zal spanning moeten uitstralen, geen romantische scene. Een kinderboek moet vrolijk zijn en bij een kookboek moeten de foto omslagfoto je doen watertanden! Doe gerust inspiratie op bij boeken die jou aan zouden spreken. Blijf dicht bij jouw eigen stijl, want die weerspiegelt waarschijnlijker jouw schrijfstijl. Ik zou je kunnen helpen met jouw omslagontwerp en opmaak. Heb je illustraties? Die kan ik voor je digitaliseren. Stuur me gerust een berichtje, dan hebben we het er over!


07

Het opmaken van jouw boek ​Nu wordt het ook tijd jouw boek in de juiste opmaak te zetten. Ga je bijvoorbeeld uitgeven via Brave New Books of Pumbo? Dan hanteren zij bepaalde standaard boekmaten. Het formaat en de opmaak van het binnenwerk wordt doorgaans met InDesign ontworpen. Ook daar kan ik jou bij helpen. Ik werk met dit programma en heb ervaring in het opmaken van boeken. Stuur me weer een berichtje als je hier over wil praten. In deze fase beslis je over het formaat van jouw boek, het lettertype en de stijl waarin jouw verhaal te lezen zal zijn. Wanneer jouw tekst en eventuele foto's en/of illustraties helemaal goed zijn opgemaakt, volgt er nog een laatste correctieronde. Jouw boek gaat nu in een drukproef terug naar jouw redacteur. Hij of zij haalt nu de laatste fouten eruit. Jouw boek is hierna druk-klaar, dus.....


08

Uitgeven maar!! Hoera!! Nu kun je jouw boek uitgeven! Via de uitgever die je koos kun je een ISBN nummer aanvragen. Daarmee wordt jouw boek echt opgenomen in de megabibliotheek van Nederland. Boekenhandelaren en particulieren kunnen nu jouw boek bestellen. Je kunt een voorraad boeken laten drukken, maar je kunt ook kiezen voor POD: Publish On Demand. En heb je al nagedacht over jouw marketingplan? Want jouw boek zal niet uit zichzelf verkopen. Zorg voor een schrijverswebsite, waarin je jezelf als schrijver voorstelt en jouw boek laat zien. Er zijn nog heel veel tools om jouw boek in de markt te zetten. Vroeger ging je met een stapeltje boeken langs de boekhandel en vroeg je of je jouw boek in de winkel mocht zetten. Nu is er het internet, waardoor er een zee van mogelijkheden bij is gekomen om jouw boek te vermarkten. Samen eens babbelen over de mogelijkheden? Ik denk graag met je mee over jouw marketingplan!

19 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page