top of page
Aan deze pagina, de legenda en informatie over de boeken, wordt nog gewerkt! 
De pagina is dus nog niet compleet. Stuur me gerust een mail met jouw vraag. 

Legenda: 

Wat is een Satori Springer? 

satori springer is de verzamelnaam. Er zijn meerder soorten satori springers:

strijder:  Alle satori springers hebben een satoridolk. Dit is een klein wapen waar snel de energie van de Bron mee opgeroepen kan worden. De strijder is een satori springer die daarnaast ook een satorizwaard heeft. Hij/zij kan heeft door het zwaard heel veel Bron-energie tot zijn beschikking en kan grote groepen mensen tegelijk van Bron-energie voorzien. Het is eigenlijk de elite van de satori springers. Zij kunnen alles wat een energiebuiger kan, maar dan in het groot.
energiebuiger: Deze springer heeft naast de satori dolk, aangevuld met een wapen waar een specialisme in zit. Bijvoorbeeld de stenen uit deel 1, waarmee de energiebuiger balans kan herstellen. Of een boemerang, waarmee de energiebuiger op afstand Bron-energie aan iemand kan geven. Ook kan een energiebuiger iemand een andere herinnering terug geven.
ambassadeur: Dit zijn satori springers die routes en strategie bepalen. Zij zijn ook de boodschappers van dreigingen, enz. Zij hebben als extra wapen iets wat hen daarbij helpt, zoals het kompas van Izzie.
diplomaat: Dat zijn satori springers die undercover een strategische plek hebben onder de normale mensen. Zij zijn bijvoorbeeld de raadgever van een president. Zo kunnen zij (politieke) invloedrijke mensen in de gaten houden. Een machtsbelust persoon is vaak onder invloed van de Chao, omdat zijn behoefte aan macht deelt met diezelfde behoefte als de Chao heeft. Het is dus belangrijk ervoor te zorgen dat dit soort machtige mensen zo min mogelijk negatieve energie verspreiden onder mensen. Een diplomaat houdt zo iemand dus goed in de gaten, beïnvloed hem of haar wanneer nodig en waarschuwt een ambassadeur als het echt fout gaat.
poortwachter: Dit zijn de enige satori springers die in de andere dimensies zielsverwanten hebben. Dat is nodig, omdat zij nauw moeten samenwerken daarmee. Zij kunnen wel naar een andere dimensie springen, maar doen dat zelden. Het is namelijk catastrofaal als twee zielsverwanten tegen over elkaar in dezelfde dimensie zouden staan. Dat gaat tegen alle wetten van het leven in.
De poortwachter heeft een frequentievork, waarmee hij de frequentie/toon van een dimensie kan creëren. Wanneer hij een satori springer die nieuwe frequentie geeft door de frequentievork tegen hem aan te houden, zal de springer naar die nieuwe dimensie afreizen/ springen. De nieuwe toonsoort dringt door in iedere cel van de springer en daarom verdwijnt hij in de ene dimensie en verschijnt hij in de andere dimensie.
De poortwachter woont in een poortwachterswoning: een veilige omgeving waarvandaan de springer helemaal verdwijnt of verschijnt, zonder dat de essentie van de springer per ongeluk achter kan blijven.

Dimensienamen:
 

Soms hebben dimensies geen naam, maar alleen een frequentie-getal (wordt verder niet benoemd). Er zijn er een paar die wel een naam hebben gekregen:

Onderwaterdimensie
reuzendimensie
glazendimensie

 

Personages:

Noa Winter: De hoofdpersoon, Boek 1, zestien jaar . Indonesische gelaatstrekken, zwart haar, groene ogen.

Len Winter: Tweelingbroer van Noa, boek 1, zestien jaar. Blond haar, spits gezicht, grijze ogen.

Omie (Bea Schipper): Oma van Noa en Len. Grijs, kroezend haar. Vrolijk gezicht. Lief, maar streng. Poortwachter.

Kylia: De havik waar Noa een bijzondere band mee deelt. Door de ogen van Kylia kan Noa

Keanu Sow: Strijder. Boek 1, achttien jaar, donkere huid, kwart haar, groene ogen, knap en krachtig uiterlijk. Sanaa, een wolf,  Is zijn zielenmaatje
Izzie Miller: Ambassadeur, boek 1, zestien jaar, rood haar, groene ogen, slank en klein. Haar zielenmaatje is Artan, een Noorse Stern. (trekvogel)
Nobu Tanaka: Oud strijder en nu meester/leraar van Noa, Keanu en Izzie. Japanse man, maar wel uit een andere dimensie. Hij spreekt soms met een paar Japanse woorden.

Hikaru Winters: Vader Noa en Len. Oud Satori Strijder. Indonesische man.
Durian: De slechterik uit het verhaal. Oud strijder, maar overgestapt naar de donkere kant, de Chao.

 

Morgan: Nieuw hoofdpersonage in deel 2. Strijder geboren in de onderwaterdimensie. Zeventien jaar, boven water blond en erg knap.
Yiska: Nieuw belangrijk personage, komt in deel 2 vanaf laatste hoofdstukken. Yiska = De Aarde. Hij verschijnt aan Noa met het uiterlijk van een Indiaan. Hij heeft soms barnsteen kleurige ogen en soms oceaanblauwe ogen.
 

Mya Schipper: Moeder Noa en Len. Overleden
Sean, Tom, Drew, Dinan, Levi: Zielsverwanten van Len en poortwachters
Eva, Ariël, Fanny, Faye: Zielsverwanten van Omie en poortwachters
Artan: vogel van Izzie
Sanaa: wolf van Keanu
Cloë: liefde van Izzie
Sandya: energiebuiger
 

(dimensie van Nobu)
Sumara: diplomaat
Link: gestorven poortwachter, die Luka alles heeft geleerd.
Luka: was ambassadeur, is nu poortwachter.
Kazu: leider van het dorp
Breil: boskat van Luka


(reuzendimensie)
Laina: meisje
Tsupie: oude vrouw
Avriel: grote man
Anne: poortwachter
 

(Onderwaterdimensie)

Souria:poortwachter
Krizeb: Oud Satori Strijder.
Morgan: Nieuw belangrijk personage wordt hier geïntroduceerd. Zie personages.


Begrippen en vreemde woorden:
 

Chikyūko: kind van de aarde.
kop fels: warme lokale drank. Beetje als chocolademelk
Vreile, reuzenvogel. Artan is een Vreile in de reuzendimensie.
Zanu: energie van de Aarde, de natuur. Daar leven de reuzenmensen op.

De taal van de reuzenmensen:

Ta: jij
Mir: ik
Woelisch: vriend
Belondrie: kom hier/komen
derval: breng
Ahut bewernie: mini mensen
Dragor: vijand- duisternis (Chao)
Tjesou: wat heb je daar? Wat is dat?
‘Kalah, Belondrie! Mir derval ahut bewarnie’: Kalah kom hier! Ik breng mini mensen.
‘Tjesou, Avriel?’ Wat heb je daar, Avriel?

bottom of page